Menú

Accions per a reduir la factura de la llum

Saps que al mercat elèctric hi ha més de 500 comercialitzadores? Saps la diferència que hi ha entre el mercat lliure i el regulat? Vols reduir l'import de les factures elèctriques? Si encara no ho saps, t'ho expliquem a continuació.

Al mercat elèctric hi ha més de 500 comercialitzadores, algunes pertanyen al que es denomina mercat regulat i d'altres al mercat lliure.

Comercialitzadores del mercat regulat.

Les comercialitzadores del mercat regulat o de referència, ofereixen la tarifa PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor), és a dir, venen l'energia a uns preus regulats pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, i només es pot contractar amb aquestes per obtenir el bo social. Poden acollir-se a aquesta tarifa els titulars dels punts de subministrament amb una potència contractada menor o igual a 10 kW. La particularitat del PVPC és que el preu és variable, és a dir, el preu de l'energia elèctrica de cada hora és diferent en funció del preu de la llum al mercat majorista elèctric, a més a més, en la facturació es té en compte en quines hores consumim l'energia (des de l'1 de juny de 2021 hi ha tres períodes de facturació –punta, pla i vall- i dos períodes per a la potència contractada –punta i vall-).

Aquesta opció es recomana a aquelles persones que prefereixin pagar l'energia elèctrica segons el preu real de mercat.

Quins avantatges té el PVPC?

  • Econòmicament és un bon preu a mig/llarg termini enfront de qualsevol altre model de contractació a preu fix perquè considera el preu de l'energia que resulta directament del mercat de producció i no incorpora cap cost addicional de garantia de preu.
  • Contractació sense lletra petita ni serveis addicionals. Les condicions de contractació estan regulades, i no poden existir clàusules especials o serveis addicionals, siguin energètics o no, oferts directament per la comercialitzadora de referència o per tercers.
  • Resulta una factura senzilla. Els consumidors reben una factura segons un format establert de manera regulada, clara, transparent,  més completa i comparable amb altres factures. 
  • Es manté el dret a tornar al PVPC. Els consumidors poden acollir-nos a qualsevol altre tipus de contractació amb el dret de poder tornar a la tarifa PVPC, sense cap recàrrec si s'ha complert el període de vigència del contracte

Una eina molt útil és el comparador de la CNMV,  a través d'aquest podreu simular el cost de la vostra factura al mercat regulat.

Comercialitzadores del mercat lliure

Al mercat lliure, el preu de l'energia és lliure i pot ser fixat de qualsevol manera: pot ser un preu fix, pot ser un preu variable en funció de qualsevol paràmetre.

Aquesta tarifa es recomana per a aquelles persones que prefereixin analitzar i estudiar les condicions del seu contracte, que prefereixen un preu fix d'electricitat o bé que volen incorporar serveis addicionals, com ara el subministrament d'energia d'origen 100% renovable, el manteniment d'equips, revisions o assegurances. Per això a l'hora de de contractar cal revisar aspectes claus com la tarifa, promocions, permanència (mai hauria de ser superior a un any), serveis addicionals, clàusules especials o subministraments conjunts d'energia elèctrica i gas natural.

Els consumidors que contractin una potència superior a 10 kW estan obligats a fer-ho al mercat lliure.

Quins avantatges té el lliure mercat?

  • Ofereix la possibilitat d'establir un preu fix per l'energia consumida, independentment de les hores en què es consumeix, garantint així un preu estable a cada factura.
  • Implica ampliar l'oferta d'empreses comercialitzadores respecte a les comercialitzadores que només ofereixen la tarifa PVPC. Es pot contractar qualsevol comercialitzadora i no només les de referència que determina l'Estat.
  • Permet contractar serveis addicionals com ara la garantia del origen renovable de l'electricitat consumida, revisions i manteniment dels equips, etc.

A través del comparador de la CNMV podreu consultar les ofertes del mercat lliure.

A més del mercat lliure, existeix una altra modalitat de contractació semblant a aquest mercat, però a través de les comercialitzadores de referència. Les empreses comercialitzadores de referència han d'oferir obligatòriament, de forma alternativa al PVPC, una tarifa a preu fix durant 12 mesos.

Podeu obtenir el telèfon gratuït d'atenció al client de totes les comercialitzadores d'electricitat clicant aquí.

Ara que ja sabeu les diferències i els avantatges d'un i altre tipus de mercat preneu nota dels consells i recomanacions a tenir en compte per a reduir la factura de la llum.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord