A l'OMIC aprofitem el 15 de març, Dia Mundial de les Persones Consumidores per presentar les dades de la memòria de l'any 2022, unes dades que avalen que l'OMIC continua sent un servei públic municipal de referència en matèria de defensa dels drets de les persones consumidores a Vilanova i la Geltrú.
L'OMIC, forma part de la Xarxa Local de Consum (XLC), agrupació voluntària d'ens locals, que neix a proposta i amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb la pretensió de millorar de forma continuada els serveis municipals de defensa de les persones consumidores i usuàries.
Durant el 2022 s'han gestionat 1495 accions de consum, d'aquestes accions, 972 han sigut reclamacions i 440 han estat consultes ateses al Servei d'Informació i assessorament. El 97 % de les reclamacions s'han resolt satisfactòriament.
El rescabalament aconseguit que s'ha retornat a la butxaca de les persones consumidores durant l'any ha sigut de 247.864 euros. A més a més, s'han enviat 54 denúncies, s'han atès 17 sol·licituds d'arbitratge i 12 queixes.
Cal destacar, també, que el grau de satisfacció a les enquestes pel que fa a l'atenció rebuda amb el servei és d'un 9,18 sobre 10.
Pel que fa als sectors més reclamats els subministraments bàsics (llum, gas i aigua) encapçalen la llista, seguit de les operadores de telefonia i, en tercer i quart lloc, les incidències relacionades amb comerç i el sector bancari.
A l'OMIC també fem activitats orientades a sensibilitzar en el consum responsable. Al 2022 hem fet 25 tallers a 10 centres educatius de la ciutat, que han arribat a 646 alumnes. A més a més, s'ha iniciat una col·laboració amb les biblioteques municipals, on s'han fet dues hores del conte adreçades a infants i les seves famílies amb l'objectiu de sensibilitar vers un consum conscient i responsable.
No us perdeu el podcast del tema del dia a Canal Blau ràdio, trenta minuts de programa dedicats a parlar una mica de la història del Dia Mundial de les persones consumidores i de l'OMIC de Vilanova i la Geltrú.
Enguany, la Diputació de Barcelona, per commemorar el 15 de Marc, ha posat l'accent en l'accessibilitat en les relacions de consum i el dret a la informació, com a dret bàsic per a poder defensar els drets de les persones consumidores. El marc normatiu vigent atorga una sèrie de drets entre els quals destaca el de l'accessibilitat i la no discriminació en les relacions de consum. Així, per exemple, quan contractem un viatge o signem un préstec amb el banc, hem de saber que tenim dret a que l'empresa tingui en compte les nostres capacitats cognitives, que aquests s'adaptin i siguin accessibles en cas de necessitat.
Per aquest motiu, la Diputació, ha elaborat materials de difusió adaptat a les formes de comunicació i necessitats de les persones amb capacitats cognitives i funcionals diverses, com el Braille, el sistema de Lectura Fàcil i un vídeo explicatiu signat amb LSC.
Díptic: Serveis municipals de consum a l'abast de tothom
I tu, ja coneixes els teu drets?