Menú

Que el teu regal aquest Nadal, sigui de comerç local

Black Friday, CiberMonday, compres de Nadal, les suposades ofertes es disparen, les compres online també i els ciberdelinqüents aprofiten aquesta voràgine per a buidar-nos el compte. Aprofiten per llençar de forma massiva missatges de correu electrònic o de text, fent-se passar per empreses de renom.

Estigueu alerta, a continuació us expliquem quines són les estafes més comunes.

-Vigileu la URL de les pàgines web i l'avís legal: els delinqüents creen rèpliques de webs que imiten l'estructura d'una pàgina oficial i que molts cops són difícils de diferenciar per a l'ull inexpert. Si us arriba un correu electrònic anunciant una oferta excessivament llaminera d'una gran marca, no feu clic a l'enllaç. Si caieu en aquest parany i realitzeu una compra, els hackers tindran accés a les vostres dades personals i a la informació de la targeta. Per a fer una compra segura per internet, heu de buscar la pàgina web des del vostre navegador i comprovar que al principi de la l'adreça electrònica hi ha les sigles https. A més a més, també convé consultar l'avís legal de la web. L'avís legal ens serveix per identificar el propietari d'un lloc web. Les dades d'una empresa que ens proporciona l'avís legal són la raó social, el domicili i les dades d'inscripció al registre mercantil; de vegades podem trobar un correu electrònic i un telèfon de contacte. Des de l'OMIC recomanem que, sempre que sigui possible, la compra online es faci a empreses de la Unió Europea, perquè si sorgeix algun problema i cal fer una reclamació, l'entesa serà molt més fàcil. 

-El regal, demaneu-lo al reis d'orient: les empreses no us fan cap regal, desconfieu dels missatges que us informen que heu guanyat un sorteig i que us ha tocat un premi. Si caieu en el parany i cliqueu l'enllaç, sereu víctimes de phishing.

-No us creieu els problemes sobre l'enviament: els ciberdelinqüents soler enviar missatges sobre un incident a la comanda. El correu electrònic està estructurat d'una manera que sembla que el remitent sigui una pàgina real d'Amazon o Ebay i com que durant aquestes dates augmenta la possibilitat de fer alguna compra a través d'aquestes plataformes, és normal que aquest correu electrònic ens afecti. Si cliquem el link ens redirigiran cap a una pàgina falsa, on ens demanaran informació bancaria i dades personals per a solucionar l'incident relacionat amb la comanda, però el que realment està passant és que estem sent víctimes d'una estafa.

Per a evitar ser víctimes d'una ciberestafa aquestes festes de Nadal, actueu amb calma si contacten per un incident relacionat amb les compres online, no accediu a pàgines no segures i pareu molta atenció a qui i amb quina finalitat faciliteu informació personal. A més a més, des de l'OMIC sempre us recomanem que trieu productes de proximitat, eviteu caure en excessos i que compreu  amb responsabilitat, primer pensant, després consumint. Per a fer-ho, teniu al vostre abast el Mapa de Consum Responsable de Vilanova i la Geltrú, que recull totes les iniciatives econòmiques que incideixen de manera positiva en les persones i el medi ambient a la nostra ciutat.

+INFORMACIÓ

 

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord